HARDCORE TRAINING!!!

duminică, 20 martie 2011

Proteinele.Suplimentele proteice.Culturismul



Definitie PROTEINE

Proteinele sunt componente esentiale, alaturi de apa, saruri anorganice, lipide, hidrati de carbon, acizi nucleici, vitamine, enzime, ale materialelor lichide si gelificate din celule, in care se petrec interactiunile chimice si fizice intense cuprinse sub denumirea de viata.

Se numesc proteine produsii naturali cu structura macromoleculara care se transforma prin hidroliza in L-amino-acizi.  Sunt proteine unele substante cu puternica activitate biologica ale celulelor ca: enzimele, pigmentii respiratori, multi hormoni si anticorpii. Substanta contractila din fibrele musculare, din cilii si din flagelele organismelor inferioare, care poseda proprietatea de a transforma energia chimica in energie mecanica, este de asemenea o proteina.





Principalele surse de suplimente proteice sunt proteina din lapte, proteina din zer, caseina, oul, proteina din soia.
Proteine vegetale

Globulinele vegetale sunt mult raspandite in natura, alaturi de albumine.De exemplu globulinele din semintele oleaginoase : edestina, din samanta de canepa, excelsina din nuca braziliana, amandina din migdale si corilina din alune, apoi globulinele din leguminoase, de ex.: faseolina din fasole, legumina din mazare, precum si globulinele din cartofi, tomate, spanac,etc. Toate au configuratii globulare.
Proteine din cereale

Proteina graului de a da o faina panificabila se datoreste caracterului special al proteinelor din endospermul, bogat in amidon, al semintelor acestei cereale. Proteina din grau, glutenul, se obtine prin framantarea fainei intr-un curent de apa; acesta antreneaza granulele de amidon, lasand glutenul sub forma unei mase lipicioase. Spre deosebire de celelalte proteine vegetale, glutenul este insolubil in apa si in solutii saline.



Proteine fibroase (insolubile)

KERATINELE - proteinele din epiderma, par, pene, unghii, copite si coarne se disting printr-un continut mare de sulf.
FIBROINA - componenta fibroasa din matasea naturala, se gaseste in acest material inconjurata cu o componenta amorfa, cleioasa, sericina, care reprezinta  cca. 30 % din greutatea totala.
COLAGENUL - este componenta principala a tesuturilor conjunctive, tendoanelor, ligamentelor, cartilajelor, pielii, oaselor, solzilor de peste.
ELASTINA - constituie tesutul fibros, cu o elasticitate comparabila cu a cauciucului, a arterelor si a unora din tendoane, cum este de exemplu tendonul de la ceafa boului.

In concluzie, proteinele sunt elementul cheie al dezvoltarii musculare, componenta numarul unu in cresterea musculara. Avem nevoie de proteine pentru ca tesutul muscular sa se refaca si sa creasca dupa antrenamente.

 TRAIN HARD!!!